Ons adresPoel 9c
1713 GL Obdam
Banden en uitlijnen

De conditie van uw banden is belangrijker dan u denkt.

Uw veiligheid en rijcomfort worden voor een belangrijk deel bepaald door de staat van uw banden. Garage Tuijp adviseert u graag bij het maken van de juiste keuze en staat garant voor een vakkundige service. Daarnaast zijn wij in samenwerking met Tuijps bandenhuis welke ons voorziet van alle merken autobanden tegen scherpe prijzen.

Wanneer moet u de banden vervangen?

Banden hebben een maximale levensduur van zes jaar. Door uitdroging en veroudering ontstaan er kleine scheurtjes en de grip van het rubber gaat snel achteruit. Uit veiligheidsoverweging dient u de band dan eigenlijk te vervangen. De leeftijd van banden staat aangegeven op de wang van een band. De laatste 4 cijfers van de DOT-code geven de productiedatum aan. De code bestaat uit vier cijfers; bijvoorbeeld 1508. Dat betekent dat de band in week 15 van het jaar 2008 is geproduceerd.

Bij een APK keuring worden de banden beoordeeld op een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Verder moeten banden op één as dezelfde maat en karkasstructuur hebben. Tot slot worden ze ook gecontroleerd op beschadigingen en uitstulpingen.

Hoe houdt u uw banden in goede conditie?

Het is verstandig de bandenspanning één keer per maand te controleren. De banden mogen daarbij nog niet opgewarmd zijn. U kunt de aanbevolen bandenspanning vinden aan de binnenzijde van de bestuurdersportier, in het instructieboekje of op een sticker aan de binnenkant van de tankklep.

Afhankelijk van het gebruik wordt een andere bandenspanning gevraagd. Een zwaar beladen auto vraagt een hogere bandenspanning dan een auto met alleen een bestuurder.

Probeer het op- en afrijden van stoepranden, verkeersdrempels en andere grote oneffenheden zoveel mogelijk te beperken. Houd verder de slijtage van het profiel in de gaten.

Controleer of er sprake is van een gelijkmatige slijtage. Is dat niet het geval? Komt u dan even langs bij Garage Tuijp.


Lekke band?

Is uw band lek en heeft u er niet lang op doorgereden? In zo’n situatie kunnen wij de band meestal prima repareren en uitbalanceren. Dat bespaart u weer een onwelkome uitgave.

RunFlat banden

Sommige auto’s hebben tegenwoordig RunFlat banden. Met deze band kun je nog 80 kilometer doorrijden nadat hij lek is geraakt. De wangen van deze runflat banden zijn zo stevig dat u bij een maximum snelheid van 80 km/u nog makkelijk naar de dichtstbijzijnde garage kunt komen.

De fabrikant van uw auto bepaalt of er RunFlat banden gemonteerd kunnen worden. Alle auto’s die zijn uitgerust met RunFlat banden beschikken over een spanningscontrole systeem op het dashboard. Dit waarschuwt de bestuurder zodra er spanningsverlies is.

Wanneer u RunFlat banden wilt vervangen door standaard banden is dat mogelijk, maar wordt niet aanbevolen.


Banden balanceren

Goed gebalanceerde banden zijn belangrijk voor de wegligging en uw rijcomfort. Bovendien slijten zowel de banden als de wielophanging minder snel en scheelt het u aanzienlijk in het brandstofgebruik.

Trilt uw stuur bij een bepaalde snelheid, dan kan er sprake zijn van onbalans in één of meerdere wielen. Komt u dan bij ons langs om uw banden opnieuw te laten balanceren.

Banden wisselen

U rijdt veiliger en heeft een betere wegligging wanneer u iedere 15.000 kilometer de banden van voor naar achter laat wisselen. De meeste auto’s hebben voorwielaandrijving waardoor de voorbanden sneller slijten. Door regelmatig te wisselen slijten uw banden gelijkmatiger.

Banden opslag

U bent blij met de aanschaf van uw winterbanden. Maar waar laat u ze in de zomer? En omgekeerd heeft u ineens dezelfde uitdaging met uw zomerbanden. Garage Tuijp biedt uitkomst. Voor een gering bedrag stallen wij uw banden in onze opslag.

Auto uitlijnen

Heeft u de indruk dat uw auto naar één kant trekt? De kans groot is dat uw auto uitgelijnd moet worden. Dit scheeftrekken van de auto is niet alleen onprettig tijdens het rijden, het veroorzaakt ook een snellere bandenslijtage en een hoger brandstofverbruik. Garage Tuijp kan dit probleem voor u oplossen. Wij adviseren u om ook in de volgende gevallen uw auto opnieuw te laten uitlijnen:


  • Één keer per jaar of om de 20.000 kilometer.
  • Na een aanrijding.
  • Na het vervangen van een wiellager.
  • Na de aankoop van nieuwe banden.
  • Na het hard raken van een kuil of stoeprand.
  • Na het vervangen van onderdelen zoals draagarmen, stuurkogels of schokdempers.Minerva banden Toyo banden Continental banden Maxxis banden Michelin banden